Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții mai multor companii din IT și automotive pentru „o privire de ansamblu” asupra provocărilor anului următor. Aceștia au ajuns la concluzia că există trei probleme majore: criza forței de muncă, lanțul de aprovizionare și prețurile la energie. Din cauza unui lanț de aprovizionare deficitar, operatorii sau clienții din automotive nu pot momentan să își facă planuri pe termen lung, lipsindu-le componentele electronice și microcipurile. De asemenea, presiunea pe infrastructura de telecomunicații a crescut de la declanșarea pandemiei, fiind nevoie de investiții din partea operatorilor astfel încât rețelele lor sa poată gestiona creșterile foarte mari de trafic de voce și date. În plus, creșterea prețurilor la gaz și energie electrică, duc la instabilitate și în domeniul automotive. Fabricile sunt mari consumatoare de energie, iar în momentul în care au construit bugetul pe anul 2021, nu a fost luată în calcul o triplare a prețului. Prin urmare, anul 2022 trebuie să fie „dominat de prudență și responsabilitate în cheltuieli”, a transmis Rectorul UPT, Florin Drăgan.
Provocările anului 2022 pentru industria IT
Dată
DISTRIBUIE
Creștere de 20% a facturilor la gaze din aprilie 2026 – VoxQub
aprilie 4, 2025
De la 1 aprilie 2026, prețurile la gaze naturale se vor majora cu cel puțin 20%, odată cu eliminarea plafonării actuale a tarifelor.
Ajutoare pentru sectoarele afectate de tarifele SUA – VoxQub
aprilie 4, 2025
Guvernul României lucrează la scheme de ajutor pentru sectoarele economice afectate de noile tarife vamale impuse de Statele Unite.
Competiție în lumea tehnică – MozaiQub
aprilie 4, 2025
Școlile profesionale joacă un rol esențial în formarea tinerilor, oferindu-le competențe specifice și abilități practice necesare pentru a-și construi o carieră. Aceste instituții educaționale sunt ...
Nereguli grave la adăposturile de protecție civilă – VoxQub
aprilie 4, 2025
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat amenzi de aproape 400.000 de lei anul trecut pentru nereguli găsite la adăposturile de protecție civilă.