Dintre toți europenii, românii cheltuiesc cei mai mulți bani pentru mâncare, potrivit datelor oficiale. Mai mult de un sfert din bugetul familiei se duce pe alimente și băuturi non-alcoolice.
Pe de altă parte, românii dau cel mai puțin pentru educație, puțin peste 1%. Datele analizate de Eurostat sunt valabile pentru anul 2020, dar se pare că românii nu și-au schimbat comportamentul nici în al doilea an al pandemiei.
La nivelul Uniunii Europene, datele arată că mai mult de un sfert din bugetul unei familii se duce pe mâncare.
Primul lucru pe care putem să îl facem este ca atunci când mergem la cumpărături, să avem o listă. Apoi, în frigider, să așezăm alimentele cu termen scurt de expirare în față, pentru a le consuma mai repede sau să refolosim mâncarea.
Pe de altă parte, România stă mai bine decât majoritatea statelor membre când vine vorba de ponderea ocupată de cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale. În timp ce în Slovacia și Finlanda, 30% din buget pleacă spre întreținere, românii alocă aproape 19%. Transportul, mobila și electrocasnicele ocupă locuri fruntașe în cheltuielile românilor, în timp ce sănătatea, comunicațiile și turismul sunt lăsate în urmă. Iar cei mai puțini bani sunt acordați pentru educație.
Sociologii vorbesc și despre un comportament dobândit de o parte a populației din timpul comunismului.
Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare
Dată
DISTRIBUIE
Orașe de poveste – MozaiQub
decembrie 23, 2024
Fie că ești în Viena, Timișoara sau Craiova, fiecare târg de Crăciun te învăluie într-o atmosferă unică și fermecătoare, oferindu-ți momente de neuitat, pline de ...
Nașul muzicii românești, Claudiu Purcărin – Povești cu cântec
decembrie 23, 2024
Pe numele său adevărat Claudiu Purcărin Nașul este o figură aparte în scena muzicală autohtonă. Talentatul tobar născut în Caransebeș a ajuns în lumina reflectoarelor ...
Guvernul creează noi posturi pentru recalcularea pensiilor – VoxQub
decembrie 23, 2024
Guvernul a aprobat măsuri pentru implementarea serviciilor electronice avansate în sistemul național de pensii și recalcularea pensiilor din sistemul public.
Finanțarea Educației de 15% din Buget, amânată până în 2026 – VoxQub
decembrie 23, 2024
Guvernul a amânat aplicarea prevederilor din Legea educației care stipulau ca 15% din Bugetul General Consolidat să fie alocat anual pentru Educație, atât în învățământul ...