Numărul românilor care divorțează aproape că s-a dublat în ultimii 30 de ani în Romania. Rata divorțurilor a ajuns la 30 %, arată datele Institutului Național de Statistică și avem un divorț la 3,5 căsătorii. În comparație cu alți europeni, stăm rău și la durata a căsătoriilor care se încheie după nici 10 ani de relație. Aproape 23.000 de familii de români s-au separat, anul trecut, prin divorț.
Potrivit Institutului Național de Statistică numărul românilor care divorțează a scăzut constant din 2015 încoace. În ultimul an au fost cu 7.000 mai puține decât atunci.
Pandemia este de vină, spun specialiștii, deoarece a ajutat de multe ori cuplurile să vadă cum este pentru cei care au fost separați și cum este acum să trăiască împreună dacă au fost separați. Situația economică și până la urmă funcția economică a familiei influențează foarte mult decizia de a divorța sau a nu divorța.
În România, durata medie a unei căsătorii care se finalizează prin divorț este de 9 ani și jumătate. In Italia, în schimb, este de 24. România este o țară tradiționalistă, adică noi avem o rată a divorțului până în 30%, America are 50%, Belgia are 70%, în schimb în țara noastră durata unei căsnicii este foarte mică, oamenii se căsătoresc, dar și divorțează repede.
Specialiștii susțin că în România cel mai frecvent decizia de a divorța este luată de femei. După ce cad de acord cum să își împartă bunurile, multe cupluri se despart la notar și nu mai pierd timpul cu un proces de divorț.
Cum a afectat pandemia cuplurile?
Dată
DISTRIBUIE
Povești cu cântec la Viena – Povești cu Cântec
decembrie 20, 2024
Revoluția de la Timișoara a fost comemorată în capitala Austriei printr-un eveniment special derulat la sediul Institutului Cultural Român ce a inclus și un concert ...
Reflecții asupra Revoluției din 1989 – MozaiQub
decembrie 20, 2024
Simpozionul de la ICR Viena a fost și o oportunitate de a discuta despre evoluțiile ulterioare ale României, despre cum procesul de tranziție de la ...
Plafonarea adaosurilor comerciale extinsă până în 2025 – VoxQub
decembrie 20, 2024
Guvernul a decis, în ultima ședință din mandat, să extindă plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază până pe 30 iunie 2025.
Transportul public din Belgrad va deveni gratuit în 2025 – VoxQub
decembrie 20, 2024
Începând cu 1 ianuarie 2025, transportul public din Belgrad va fi gratuit, o premieră pentru un oraș cu o populație de peste un milion de ...