Şoferii agresivi vor fi sanctionaţi dur de poliţişti de acum înainte. Guvernul impune amenzi mai mari şi defineşte clar agresivitatea în trafic, printr-o ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări Codului Rutier. Sunt vizați, de exemplu, cei care fac manevre de intimidare a celorlalți conducători auto, care dau flash-uri sau care pornesc de pe loc cu scârţâit de roți ori derapează controlat. Șoferii care sunt agresivi în trafic pot fi amendați cu sume între 580 și 725 de lei și rămân fără permis de conducere pentru 30 de zile, iar dacă provoacă și un accident, atunci amenda poate depăși 1.100 lei, iar permisul va fi suspendat timp de 60 de zile.
Și conducătorii auto care circulă nejustificat pe banda de urgență riscă amenzi de până la 2.900 de lei, iar permisul se suspendă pentru 90 de zile. Pentru abateri mai grave, perioada de suspendare a carnetului de șofer poate ajunge până la 4 luni.
Agresivitatea în trafic este o formă de a pune presiune pe cei din jur și poate duce chiar la o situație tragică. Ordonanța de urgență introduce și o altă reglementare. Șoferii condamnați penal pentru infracțiuni de trafic în România și care au permise emise de o autoritate străină nu vor mai avea voie să conducă mașini pe drumurile publice de la noi din țară.
De asemenea, se menționează şi că șoferii care nu sunt declarați admiși la controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă autovehicule. Ca o consecință, permisul acestora va fi suspendat.
Astfel că, permisul de conducere nu poate fi obținut de către cei care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator, decât dacă primesc aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate.
În aceeași situație se află și cei care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic.
De asemenea, şoferii care au tulburări mintale nu vor putea nici ei obține sau reînnoi permisul de conducere. La fel stau lucrurile în cazul bolnavilor de diabet zaharat sau a celor care prezintă afecțiuni locomotorii şi afecțiuni ale auzului, cei care suferă de epilepsie sau cei care au probleme cu alcoolul sau drogurile.
Nu în ultimul rând, în Codul se face referire și la persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto în cauză va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.
Noul Cod Rutier
Dată
DISTRIBUIE
Lucrări de modernizare a căii ferate Lugoj -VoxQub
noiembrie 22, 2024
CFR Infrastructură derulează lucrări de modernizare a tronsonului de cale ferată Lugoj - Timișoara Est, cu finanțare europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență ...
Incident IT la Registrul Auto Român: Activitatea ITP sistată – VoxQub
noiembrie 22, 2024
Activitatea Registrului Auto Român a fost întreruptă din cauza unui incident tehnic în camera serverelor centrale, care a afectat stațiile de Inspecție Tehnică Periodică și ...
Timișul sub avertizare de cod portocaliu – VoxQub
noiembrie 22, 2024
Județul Timiș se află sub avertizare de cod portocaliu de vânt puternic, iar autoritățile au intervenit pentru a rezolva mai multe probleme cauzate de condițiile ...
Dialoguri folk cu Maria Gheorghiu și Monica Mihalea Cojocaru – Povești cu cântec
noiembrie 22, 2024
Maria Gheorghiu și Monica Mihalea Cojocaru au susținut o seară deosebită de folk la Timișoara, în cadrul unor dialoguri muzicale care au reprezentat incursiuni în ...