Tulburările psiho-emoţionale ale copiilor şi adolescenţilor s-au înmulţit în timpul pandemiei, când şcolile s-au închis și au stat în casă. Specialiştii atrag atenţia că, în această perioadă, este nevoie de servicii psihologice de susţinere. Numărul cazurilor de agresivitate din şcoli a crescut după reluarea cursurilor faţă în faţă. Peste 90% din diagnosticele puse de psihologi sunt legate de contextul pandemic, a menționat Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România. Copiii cei mai afectaţi în pandemie au fost cei marginalizaţi, care trăiesc în familii cu dificultăţi economice. Închiderea grădiniţelor, a şcolilor, accesul redus la servicii sociale şi medicale sunt alte cauze ale suferinţei copiilor, a adăugat aceasta. Un studiu realizat de Salvaţi Copiii România arată că, din peste 600 elevi, aproape 40% au fost diagnosticaţi cu anxietate şi anxietate şcolară, în cazul elevilor de vârstă mică, iar proporţia a crescut la peste 50% în cazul adolescenţilor. Tot la ei s-au înregistrat şi tentative de suicid. Studiul a arătat că impactul pandemiei asupra sănătăţii mintale a copiilor este unul moderat spre sever. O soluţie ar fi formarea profesorilor pentru a încerca să ajute copiii, cu ajutorul Colegiului psihologilor şi al organizaţiilor nonguvernamentale cu experienţă în domeniu. În afară de excesul de ecrane care contribuie la apariţia tulburărilor psiho-emoţionale, a influenţat major şi vremea cu multă ploaie şi lipsă de lumină care a accentuat depresia.
Problemele copiilor în pandemie
Dată
DISTRIBUIE
Pro Musica 52 de ani în armonia timpului – MozaiQub
ianuarie 15, 2025
Astăzi, 15 ianuarie 2025, marcăm un moment deosebit în peisajul muzical românesc: formația timișoreană Pro Musica celebrează 52 de ani de la primul concert, susținut ...
Ajutor de 1.000 de euro pentru micii fermieri – VoxQub
ianuarie 15, 2025
Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate pot beneficia în 2025 de un ajutor de minimis de 1.000 de euro pe hectar.
Investiție de 10 milioane de lei în sistemul medical – VoxQub
ianuarie 15, 2025
Un centru medical din Timișoara investește peste 10 milioane de lei într-o clinică modernă cu trei niveluri, dotată cu echipamente de ultimă generație.
Dobânda-cheie ar putea rămâne la 6,5% – VoxQub
ianuarie 15, 2025
Astăzi, Consiliul de Administrație al BNR se întrunește pentru prima ședință de politică monetară din 2025.