Proiectul transfrontalier România– Serbia, intitulat ”Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega” se apropie de final, transmite Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara. Obiectivul proiectului constă în amenajarea canalului Bega, pentru ca acesta să redevină navigabil între cele două țări și, astfel, să se deschidă drumul către Viena și Amsterdam, așa cum era în urmă cu 50-60 de ani.
Nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, vizat în proiect este reabilitat în totalitate. În momentul de față, Apele Române Banat pregătesc procedura de realizare a recepției lucrărilor. Finanțarea este una europeană, iar partea română beneficiază de aproape 7 milioane de euro.
Prima menţionare a unui port în Timişoara este făcută în jurul anului 1752 – portul Timişoara, din Iosefin. Anual se transporta pe Bega o cantitate impresionantă de mărfuri, unele produse agricole ajungeau până la Budapesta, Viena şi pe canalele Rin și Rhone, ajungând astfel până în Amsterdam.

Cu vaporul pe Bega, destinația: Viena
Dată
DISTRIBUIE
Magia Paștelui, în aer liber – MozaiQub
aprilie 17, 2025
Odată cu venirea primăverii și apropierea Sărbătorilor Pascale, orașele din vestul și sud-vestul țării prind viață în lumina caldă a soarelui și în parfumul florilor ...
Lumina Paștelui, între credință și obicei – MozaiQub
aprilie 17, 2025
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători pentru români, încărcată de tradiții, credință și emoție.
Credința este fundamentul pentru echilibrul fiecărui om – QubArena
aprilie 17, 2025
Valorile creștine sunt acelea care clădesc oamenii echilibrați, relațiile armonioase si stabilitatea socială. Despre cum se raportează omul modern la credință vorbesc- Pr. Nikola Laus, ...