Pandemia a adus în viaţa angajaţilor schimbări care i-au făcut să îşi modifice priorităţile și cariera deoarece aceștia confruntă cu un val de demisii. Specialiștii în resurse umane spun că este nevoie de o nouă gândire care să permită adaptarea pieței muncii. Numai anul trecut s-au înregistrat 12 milioane de aplicări pentru joburi. Demisia este un act unilateral și tot mai la modă printre angajații din România, iar motivele sunt că angajații nu se simt apreciați, câștigă insuficient sau mediul de lucru este toxic. Potrivit Inspecției Muncii, în România, în anul 2021 s-a înregistrat o creștere de 25% a numărului total de demisii , față de anul 2019. Acest trend ascendent al demisiilor a pornit în România la sfârșitul primăverii 2020, iar recordul a fost atins în septembrie și octombrie 2020, când s-au înregistrat lunar peste 45.000 de demisii.
Mulți antreprenori ăși exprimă grijile public și caută explicații să își înțeleagă angajații care pleacă. Situația actuală se vede și în numărul mare de aplicări pe platformele online.
Potrivit unui sondaj recent, peste 80 la sută dintre angajați fac o prioritate din schimbarea jobului în acest an. 2 din 10 sunt dispuși să-și dea demisia chiar dacă nu ar avea altă ofertă concretă.

Schimbări majore pentru angajatori
Dată
DISTRIBUIE
Creștere de 20% a facturilor la gaze din aprilie 2026 – VoxQub
aprilie 4, 2025
De la 1 aprilie 2026, prețurile la gaze naturale se vor majora cu cel puțin 20%, odată cu eliminarea plafonării actuale a tarifelor.
Ajutoare pentru sectoarele afectate de tarifele SUA – VoxQub
aprilie 4, 2025
Guvernul României lucrează la scheme de ajutor pentru sectoarele economice afectate de noile tarife vamale impuse de Statele Unite.
Competiție în lumea tehnică – MozaiQub
aprilie 4, 2025
Școlile profesionale joacă un rol esențial în formarea tinerilor, oferindu-le competențe specifice și abilități practice necesare pentru a-și construi o carieră. Aceste instituții educaționale sunt ...
Nereguli grave la adăposturile de protecție civilă – VoxQub
aprilie 4, 2025
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat amenzi de aproape 400.000 de lei anul trecut pentru nereguli găsite la adăposturile de protecție civilă.